Z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście” wynika, że banany są jednym z ulubionych owoców Polaków – zajmują drugie miejsce tuż po jabłkach.
Dużo słyszymy o tym, że banany są zdrowe, ponieważ dostarczają potasu, błonnika, witamin C czy B6. Poza tym dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów czy cukrzycy. Czy jednak można ich zjeść za dużo? Sprawdź, co się stanie, jeżeli będziesz spożywał dwa banany dziennie.
Dostarczysz sporą dawkę potasu
Potas pełni ważną rolę w organizmie. Reguluje ciśnienie krwi, rytm serca, stymuluje wydzielanie insuliny. Wraz z sodem kontrolują poziom płynów w organizmie. Wiele osób nie dostarcza wystarczającej ilości potasu wraz z codzienną dietą. Dzienne zapotrzebowanie dla człowieka dorosłego wynosi 3500-4700 mg dziennie – na tę wartość wypływa m.in. styl życia. Tymczasem dwa średniej wielkości banany dostarczą około 900 mg potasu.
Inne źródła potasu to np.:
- białe ziemniaki i bataty;
- arbuz;
- szpinak;
- buraki;
- biała fasola;
- sos pomidorowy.
Wyregulujesz ciśnienie krwi
Jak wspomnieliśmy powyżej, odpowiednia proporcja potasu i sodu w organizmie gwarantuje lepszą kontrolę ciśnienia krwi. Niestety często spożywamy za dużo sodu i za mało potasu. W ten sposób ciśnienie krwi rośnie do niezdrowego poziomu. Banany dostarczają solidną dawkę potasu, a tym samym zmniejszają ryzyko nadciśnienia.
Zmniejszysz ryzyko zachorowania na nowotwór
Owoce i warzywa przyczyniają się obniżenia ryzyka rozwoju nowotworów, ponieważ dostarczają kluczowych witamin i składników mineralnych, a do tego są produktami naturalnymi, pozbawionymi środków konserwujących. W bananach znajdziemy m.in. witaminę C, czyli jeden z najpotężniejszych antyoksydantów.
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju raka. Co więcej, znajdujący się w bananach błonnik zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Poprawisz pracę serca
Banany zawierają szereg składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie serca. Pierwszym z nich jest potas. W badaniach dowiedziono, że osoby spożywające co najmniej 4 069 mg potasu dziennie były obarczone o 49 proc. mniejszym ryzykiem śmierci w wyniku choroby niedokrwiennej serca niż te, które dostarczały go na poziomie niższym niż 1 000 mg dziennie. Inne składniki bananów, które działają pozytywnie na serce, to witaminy C i B6 oraz błonnik.
Złagodzisz dolegliwości żołądkowe
Układ trawienny świetnie radzi sobie z bananami. Potas pomaga ustabilizować równowagę elektrolitową, a błonnik ułatwia przemieszczanie pokarmu w przewodzie pokarmowym. W banach znajdziemy pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny, który wiąże się z cholesterolem i reguluje wchłanianie glukozy w czasie procesu trawienia. Banany polecane są również jako składnik diety po zakażeniach wirusowych układu pokarmowego.
Zjesz dużo cukru (ale tego naturalnego)
Banany nie bez powodu są takie słodkie – spożywając dwa, dostarczysz organizmowi więcej cukru niż wskazuje dzienna zalecana dawka dla większości osób dorosłych. Jednak, po pierwsze, rekomendacja ta dotyczy cukru silnie skoncentrowanego i dodawanego do pożywienia, w którym nie występuje naturalnie. Po drugie, cukry owocowe idą w parze z wystarczającą ilością błonnika, aby ustabilizować poziom cukru we krwi.
Dla kogo dwa banany dziennie to z dużo?
Chociaż dwa banany dziennie większości osób przyniosą korzyści, niektórzy ludzie powinni uważać, spożywając ten owoc w nadmiarze. Chodzi w szczególności o pacjentów przyjmujących beta-blokery na choroby serca. Podnoszą one poziom potasu we krwi, który po spożyciu bananów może wzrosnąć do groźnego stężenia.
Jakie są objawy nadmiaru potasu w diecie? Pojawić się mogą:
- senność;
- apatia;
- wymioty;
- zawroty głowy;
- zaburzenia równowagi;
- skurcze mięśni;
- drętwienie;
- drgawki;
- bradykardia.
Banany zaliczamy do pokarmów o średnim indeksie glikemicznym za sprawą zawartości cukru, więc diabetycy także powinni spożywać je w rozsądnych dawkach.