Chłopski garnek to potrawa, która jest podobna do gulaszu. Co więcej, dla niektórych może być traktowana także jako zupa, jeśli oczywiście konsystencja będzie luźniejsza. Warto pamiętać o tym, że chcąc przygotować chłopski garnek w swoim domu, musimy znać jego skład i wiedzieć, jakie przyprawy są potrzebne do jego doprawienia. W skład chłopskiego gara może wchodzić zarówno boczek pieczony, boczek gotowany, ziemniaki, kiełbasa i inne składniki. Zobaczmy więc, jak zrobić chłopski garnek z karkówką.
Składniki:
- 300 g boczku wędzonego,
- 300 g kiełbasy,
- 300 g karkówki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchwie,
- 2 cebule,
- 10 pieczarek,
- puszka fasoli białej,
- puszka passaty pomidorowej,
- 2 szklanki rosołu,
- olej,
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki i marchew kroimy w plastry. Kiełbasę, boczek i karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej. Na olej wrzucamy boczek z karkówką.
- Całość smażymy około 10-15 minut. Do garnka dodajemy kiełbasę.
- Po około 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy.
- Po zeszkleniu się cebuli dodajemy marchew i pieczarki.
- Całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie do garnka dokładamy passatę pomidorową i fasolę.
- Całość gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Pamiętajmy o tym, że na koniec powinniśmy spróbować, czy domowy chłopski garnek z kiełbasą i karkówką jest wystarczająco słony i pieprzny.
Smacznego!