Sycący chłopski garnek. Smaczne i szybkie danie obiadowe.

Sycący chłopski garnek. Smaczne i szybkie danie obiadowe.

Chłopski garnek to potrawa, która jest podobna do gulaszu. Co więcej, dla niektórych może być traktowana także jako zupa, jeśli oczywiście konsystencja będzie luźniejsza. Warto pamiętać o tym, że chcąc przygotować chłopski garnek w swoim domu, musimy znać jego skład i wiedzieć, jakie przyprawy są potrzebne do jego doprawienia. W skład chłopskiego gara może wchodzić zarówno boczek pieczony, boczek gotowany, ziemniaki, kiełbasa i inne składniki. Zobaczmy więc, jak zrobić chłopski garnek z karkówką.

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g kiełbasy,
  • 300 g karkówki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchwie,
  • 2 cebule,
  • 10 pieczarek,
  • puszka fasoli białej,
  • puszka passaty pomidorowej,
  • 2 szklanki rosołu,
  • olej,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Pieczarki i marchew kroimy w plastry. Kiełbasę, boczek i karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Na olej wrzucamy boczek z karkówką.
  • Całość smażymy około 10-15 minut. Do garnka dodajemy kiełbasę.
  • Po około 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy.
  • Po zeszkleniu się cebuli dodajemy marchew i pieczarki.
  • Całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie do garnka dokładamy passatę pomidorową i fasolę.
  • Całość gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Pamiętajmy o tym, że na koniec powinniśmy spróbować, czy domowy chłopski garnek z kiełbasą i karkówką jest wystarczająco słony i pieprzny.

Smacznego!

Udostępnij