Jak zrobić SUSHI w domu?  Prosty przepis!

Jak zrobić SUSHI w domu? Prosty przepis!

Niezbędne składniki

  •     250 g ryżu do sushi   
  •     200 g łososia   
  •     1 ogórek   
  •     sezam   
  •     wasabi (japoński chrzan)       
  •     wodorosty nori

Marynata do ryżu:

  •     3,5 łyżki octu ryżowego   
  •     1,5 łyżki cukru   
  •     0,5 łyżki sosu sojowego

Sposób przyrządzenia

Wsypać ryż “GO” na sito i kilka razy dobrze opłukać by za każdym razem woda była coraz to mniej biała.Po dokładnym opłukaniu zalać ryż zimną wodą na 20 minut, po czym odcedzić i przełożyć do garnka lub rondla w którym będzie gotowany. Na szklankę ryży wlać 1,2 szklanki wody. Po zagotowaniu, gotować po pokrywą 10 minut. Odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie możemy przygotować marynatę do ryżu. Bez tego sushi się nie uda.

Marynata do ryżu:

W małej miseczce wymieszać ocet, cukier i sos sojowy. Do ciepłego ryżu wlać marynatę i wymieszać drewnianą łyżką.

sushi przepis kbkkapaj

Na drewnianej lub bambusowej podkładce ułożyć płat nori. Na to ryż – nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzi. Na środku położyć łososia, jeszcze ogórka bez skóry (ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć nasionka, można nie obierać ze skóry). Można posypać sezamem.

sushi przepis 2 kbkkedns

Tak wstępnie przygotowane sushi można zacząć zwijać. Całą tajemnica zwijania sushi polega na tym, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku, dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją.

sushi przepis 3 kbkkg1q2

Tak wygląda sushi, trzeba jeszcze je pokroić nożem. Nóż zamoczony w wodzie kroi lepiej:) Każdy taki wałeczek kroimy na 6 sztuk.

sushi przepis 4 kbkkhcww

Sushi smarujemy od razu wasabi. jJemy z sosem sojowym, lecz bez marynowanego imbiru.

sushi przepis 6 kbkkiwul

Życzymy Smacznego!