Zaglądamy dzisiaj do chińskiej i japońskiej kuchni, gdzie przysmakiem a zarazem głównym daniem jest bohater przepisu : sushi.
Niezbędne składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 200 g łososia
- 1 ogórek
- sezam
- wasabi (japoński chrzan)
- wodorosty nori
Marynata do ryżu:
- 3,5 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżki sosu sojowego
Sposób przyrządzenia
Wsypać ryż „GO” na sito i kilka razy dobrze opłukać by za każdym razem woda była coraz to mniej biała.Po dokładnym opłukaniu zalać ryż zimną wodą na 20 minut, po czym odcedzić i przełożyć do garnka lub rondla w którym będzie gotowany. Na szklankę ryży wlać 1,2 szklanki wody. Po zagotowaniu, gotować po pokrywą 10 minut. Odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie możemy przygotować marynatę do ryżu. Bez tego sushi się nie uda.
Marynata do ryżu:
W małej miseczce wymieszać ocet, cukier i sos sojowy. Do ciepłego ryżu wlać marynatę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na drewnianej lub bambusowej podkładce ułożyć płat nori. Na to ryż – nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzi. Na środku położyć łososia, jeszcze ogórka bez skóry (ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć nasionka, można nie obierać ze skóry). Można posypać sezamem.
Tak wstępnie przygotowane sushi można zacząć zwijać. Całą tajemnica zwijania sushi polega na tym, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku, dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją.
Tak wygląda sushi, trzeba jeszcze je pokroić nożem. Nóż zamoczony w wodzie kroi lepiej:) Każdy taki wałeczek kroimy na 6 sztuk.
Sushi smarujemy od razu wasabi. jJemy z sosem sojowym, lecz bez marynowanego imbiru.
Życzymy Smacznego!