Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Prosty do zrobienia, pyszny mus czekoladowy, który zrobisz tylko z czterech składników. To wspaniały i bardzo uniwersalny mus bez jajek, za to z serkiem mascarpone. Świetny do tortów oraz jako deser w pucharku, na każdą okazję.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas topienia czekolady: 5 minut
Liczba porcji: 1000 ml musu

Kaloryczność kcal: 290 w 100 ml musu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % – 250 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 200 g
  • 2 łyżki cukru

Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Na 20 minut przed szykowaniem musu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. Kalorie policzone zostały z wykorzystaniem śmietanki słodkiej 30 %.

Ze śmietanką 30 % mus będzie lżejszy i mniej zwarty. Idealny do przełożenia tortu oraz deserów w pucharkach i wyciskania ozdób z rękawa cukierniczego.
Ze śmietanką 36 % mus będzie gęstszy i bardziej zwarty. Idealny do tart, tarteletek oraz formowania domowych trufli. Taki mus nada się też jako warstwa do tortu oraz do wyciskania ozdób na torty i ciasta.

Mus czekoladowy

Szklanka śmietany kremówki powinna się już chłodzić w lodówce, w wysokim naczyniu. W tym czasie przygotuj sobie czekoladę. Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady połam na mniejsze kawałki i umieść w niewielkim garnuszku. Garnuszek włóż do większego garnka, do którego wcześniej nalej trochę wody. Na średniej mocy palnika roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Nie zajmie Ci to dłużej niż 5 minut. Możesz od czasu do czasu zamieszać czekoladę.

W ciągu kilku minut czekolada jest idealnie płynna, nie za gorąca i nie przypalona. 

Opakowanie serka mascarpone umieść w misce. Może mieć zarówno temperaturę pomieszczenia, jak i temperaturę jaka panuje w lodówce. Wlej roztopioną czekoladę gorzką. Czekolada może być jeszcze lekko ciepła.  

Serek mascarpone połącz z czekoladą. Polecamy użyć do tego miksera na niskich obrotach. W krócej niż jedną minutę powstanie Ci aksamitny, gęsty krem czekoladowy.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Przy śmietance 36 % nie ma potrzeby stopniowego dodawania do niej cukru. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie.

Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo „przymrozić” przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 20 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę 30 % i 36 %. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu 🙂

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z gorzką czekoladą i wymieszaj całość. Możesz użyć miksera. Ustaw najniższe obroty i w kilka sekund mus czekoladowy osiągnie idealną konsystencję.

Tak jak na zdjęciach mus czekoladowy udekorować możemy truskawkami i odrobiną roztopionej gorzkiej czekolady, która została na dnie garnuszka po roztapianiu jej w kąpieli wodnej.

Mus nie jest jak lekka pianka z kąpieli, bardziej przypomina dobrze napowietrzony krem czekoladowy lub deser czekoladowy o strukturze musu. Jeśli więc chcesz, by mus czekoladowy był jeszcze lżejszy, to pomiń w przepisie krem mascarpone, i roztopioną gorzką czekoladę dodaj do ubitej śmietanki. Czekolada powinna być wówczas całkowicie przestudzona, jednak nadal płynna. Wlewaj ją powoli do śmietanki, cały czas miksując ją na niskich obrotach.

Mus czekoladowy należy po zrobieniu trzymać w lodówce. Smacznego!

Udostępnij