To taki prawdziwy sernik na świąteczny stół. Wysoki, dostojny, pełen bakalii. Jestem z niego naprawdę dumna, bo wygląda pięknie i chyba każdy, kto go tylko zobaczy, ma od razu ochotę na kawałek. Albo nawet dwa.
Jak przygotować twaróg?
Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale umówmy się, że od święta można sobie pozwolić na taką kulinarną (i kaloryczną) rozpustę. Pamiętajcie, żeby kupić naprawdę dobry twaróg (bez żadnych sztucznych dodatków jak stabilizatory), nie słodzony i nie aromatyzowany. Musi być dokładnie zmielony (możecie zrobić to w domu używając np. poczciwej maszynki do mięsa. Najlepiej twaróg zmielić 3 razy, będzie miał wtedy idealną konsystencję).
Sernik z tego przepisu jest naprawdę wysoki, dlatego polecam wnętrze foremki (tortownicy o średnicy ok. 30 cm) wyłożyć dodatkowo obręczą z papieru do pieczenia, która będzie wystawała (co najmniej na 10 cm ponad rant formy), bo ciasto jest naprawdę sporych gabarytów i wyrasta wysokie. Starczy dla naprawdę dużej (i głodnej!) familii!

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?
Pamiętajcie, że sernik to ciasto, które w piekarniku ślicznie wyrasta, ale zdarza się, że po wyjęciu z pieca opada. Aby tego uniknąć, nie wyjmujcie od razu po upieczeniu sernika z pieca – musi mieć czas łagodnie i wolno stygnąć. Ja najbardziej lubię piec sernik wieczorem – zostawiam go wtedy w środku wyłączonego już piekarnika, z lekko uchylonymi drzwiczkami, na całą noc (po prostu drzwiczki blokuję włożoną drewnianą łyżką, która pozwala uchylić je na ok. 2 cm). Ciasto jest wtedy idealnie schłodzone i pozostaje wysokie!
Składniki
Spód:
- ciasteczka owsiane – ok. 20 sztuk (mogą być z czekoladą)
- masło – ok. 4 łyżki, roztopione
Masa serowa:
- twaróg – 1 kg, mielony
- cukier – 2 szklanki
- masło – 200 g, 1 kostka
- jajko – 9 sztuk (żółtka i białka oddzielnie)
- budyń – 1 opakowanie, waniliowy
- naturalna esencja waniliowa – 1 łyżeczka
- rodzynki – 1/2 szklanki
- sok z pomarańczy – 1/3 szklanki (wyciśnięty z 2 pomarańczy)
- kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
Polewa:
- gorzka czekolada – 1 tabliczka
- śmietanka kremówka (30%) – 4 łyżki
- masło – 2 łyżki
Przygotowanie
Spód:
- Ciastka owsiane drobno rozkrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i ułóż (dociśnij np. dnem szklanki) na dnie tortownicy o średnicy ok. 28 cm.
- Podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 ° C.
- Ostudź.
Masa serowa:
- Rodzynki namocz (przez ok. 1 godzinę) w soku pomarańczowym.
- W misie miksera rozetrzyj mało z cukrem i esencją waniliową do otrzymania puszystej masy.
- Kolejno dodawaj żółtka.
- Ciągle miksując wsyp budyń (proszek), wymieszaj.
- Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj twaróg.
- Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu, dodaj razem ze skórką pomarańczową do masy serowej.
- W osobnej misce ubij białka ubij na sztywną pianę.
- Delikatnie (partiami) wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką ubite białka do masy serowej.
- Brzegi tortownicy (z wcześniej podpieczonym dnem) wyłóż dodatkowo szerokim (wystającym ok. 10-15 cm ponad rant tortownicy) pasem papieru do pieczenia – sernik wyrośnie wysoki – musi mieć miejsce 🙂
- Masę serową przełóż do tortownicy.
- Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sernik zostaw w ciepłym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aż zupełnie wystygnie (najlepiej nawet przez całą noc).
Polewa:
Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), połącz z masłem i śmietanką, wylej na wierzch ciasta. Schłódź.

Źródło: KuchniaAgaty.pl