Sycący chłopski garnek. Smaczne i szybkie danie obiadowe.

Sycący chłopski garnek. Smaczne i szybkie danie obiadowe.

Chłopski garnek to potrawa, która jest podobna do gulaszu. Co więcej, dla niektórych może być traktowana także jako zupa, jeśli oczywiście konsystencja będzie luźniejsza. 


Warto pamiętać, że chcąc przygotować chłopski garnek w swoim domu, musimy znać jego skład i wiedzieć, jakie przyprawy są potrzebne do jego doprawienia. W skład chłopskiego gara może wchodzić zarówno boczek pieczony, boczek gotowany, ziemniaki, kiełbasa i inne składniki. Zobaczmy więc, jak zrobić chłopski garnek z karkówką.

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g kiełbasy,
  • 300 g karkówki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchwie,
  • 2 cebule,
  • 10 pieczarek,
  • puszka fasoli białej,
  • puszka passaty pomidorowej,
  • 2 szklanki rosołu,
  • olej,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Pieczarki i marchew kroimy w plastry. Kiełbasę, boczek i karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Na olej wrzucamy boczek z karkówką.
  • Całość smażymy około 10-15 minut. Do garnka dodajemy kiełbasę.
  • Po około 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i przyprawy.
  • Po zeszkleniu się cebuli dodajemy marchew i pieczarki.
  • Całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie do garnka dokładamy passatę pomidorową i fasolę.
  • Całość gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Pamiętajmy o tym, że na koniec powinniśmy spróbować, czy domowy chłopski garnek z kiełbasą i karkówką jest wystarczająco słony i pieprzny.

Smacznego!

chłopski garnek
Udostępnij